Günlük yaşamımızda yaşam kalitemizi arttıran dişlerimizi çeşitli nedenlerden dolayı kaybetmek zorunda kalabiliriz. Dişlerimizi kaybetmemize sebep olabilecek durumlar:
Diş eksikliğinin çok fazla olduğu ve implant yapılamayan hastalarda parsiyel protezlere bir alternatif olarak üretilen protezlerdir. Parsiyel protezlerde estetik sorun yaratan kroşeler hassas tutucu adı verilen yardımcılar ile ortadan kalkmış olur. Kroşelerin olmaması bu protezlerde estetiği oldukça arttırır, doğal bir görünüm sağlanmış olur.
Hassas tutuculu protezlerde proteze destek olan parça hem hareketli kısımda hem de destek alınan dişte bulunur. Protez takıldığı zaman iki parça birbirine kilitlenir (çıtçıtlı protez). Bu sayede parsiyel protezlere oranla protezdeki hareketlilik minimuma inmiş olur. Proteze alışmak çok daha kolay olur.
Ağız hijyeninin iyi olması ve protez temizliğine önem verildiği sürece uzun yıllar kullanılabilir. Kullanıma bağlı olarak hassas tutucunun lastiklerinde bollaşmaya bağlı protezde hareketlenmeler olabilir. Hassas tutucu lastik değişimi ile yeniden tutuculuk sağlanır.
Hassas tutucu desteği mevcut dişlerden alınacağı için dişler kaplanmak zorundadır. Ancak hassas tutuculu protez yapımı için 4-6 adet diş bulunması gerekmektedir.
Diş eksikliği fazla olan hastalarda sabit bir protez yapımı mümkün olmadığında eksik dişler takılıp çıkarılabilir bir protez yardımı ile tamamlanır. Parsiyel protezler var olan dişlerden kroşeler yardımı ile destek alır ve genellikle kancalı protezler olarak bilinirler.
Aslında kroşeler dişleri çürütmez ancak protezinin ve dişlerinin temizliğine önem vermeyen hastalarda kroşelerin olduğu dişlerde çürük oluşma riski fazladır. Bu hastalarda çürük oluşumunu önlemek amacıyla kroşenin geldiği dişler kronlanarak korunabilir.
Yapım işlemi oldukça kolaydır. Ancak ölçü işleminin ardından bir dizi prova aşaması olduğu için hasta ile birkaç kez görüşmeyi gerektirir.
Kroşeler yardımı ile dişlere tutunan bu protezler ilk yapıldığında hastaya dişleri sıkıyormuş gibi bir his verir. Zamanla bu his ortadan kalkar ve hastalar protezlerini kendi dişleri gibi görürler. Sabit protezlerde olduğu kadar konforlu bir çiğneme fonksiyonu bu dişlerden beklenmemelidir.
Parsiyel dişlerin tutuculuğu kemik dokusunun hacmine bağlıdır. Bu nedenle kemik dokudaki kayıp ne kadar fazla ise protezin hareket etme ihtimali o kadar fazla olur.
Parsiyel protezler metal ve akrilik malzeme içerir. Alerji testleri ile alerjinin nelere karşı olduğu belirlenmelidir. Metal alerjisi var ise farklı bir metal kullanılarak protez yapılabilir. Akrilik alerjisi var ise parsiyel protez kullanımı mümkün değildir. Bu durumda implant yapımı mecbur hale gelir.
Bu protezlerin kullanım ömrü ağız bakımı ve protezin temizliği ile orantılı olarak artar. Zamanla kemikte erime olabilir, çevre yumuşak dokuda değişmeler olabilir. Bunun sonucu olarak protezde bollaşma, yerinden çıkma gibi şikayetler oluşabilir. Bu bollaşma besleme denilen bir işlem ile giderilebilir. Eğer kemik erimesi çok fazla ise protezin yenilenme zamanı gelmiştir. Zamanla kullanıma bağlı olarak kroşelerde kırılma ya da esneme olabilir. Bunlar yeniden tamir edilebilir. Destek alınan dişlerden biri zaman içinde kaybedilirse parsiyel proteze diş ilave edilebilir.
Parsiyel protezler hassas tutucu denilen yardımcı materyaller yardımı ile kancasız olarak yapılabilmektedirler.
Bir ya da birkaç diş eksikliğinde ağızda mevcut dişlerden, implantlardan destek alınarak veya sağlıklı diş dokusunda çok fazla kayıp olan dişlerin restorasyonu amacı ile yapılan protezlerdir. (Kron, köprü, implant üstü restorasyonlar)
Formu doldurun size en uygun randevu ve tedavi planını oluşturalım.