Çene ve yüz gelişimini yönlendirmek, dişlerdeki çapraşıklığın giderilmesi amacıyla yapılan tedavilerdir.
Ortodontik tedavi çene gelişimini yönlendirmeyi, dişlerin olması gereken konumlarında, ağızdaki yerleini alması konusunda yönlendirmeyi sağlar. Bu sebeple daimi dişlerin ağızda yer almaya başladığı 6-7 yaşlarında anne ve babaların çocuklarını bir ortodontiste göstermelerinde fayda vardır. Bunun dışında çocuğunuz:
ortodontik tedaviye ihtiyaç duyabilir.
Ortodontik bozukluklar iki şekilde ortaya çıkar.
Ortodontik tedavi sırasında ağızda teller bulunacağından ağız hijyeninin sağlamak her zamankinden daha zor olacaktır. Bu nedenle yeni problemlerin oluşmaması ve var olan problemlerin ilerlememesi için tedaviye başlamadan önce çürük dişler tedavi edilmeli, çekimler tamamlanmalı, diş eti problemleri giderilmelidir.
Ortodontik tedavi sırasında en çok dikkat etmeniz gereken nokta ağız hijyenidir. Ağızda teller ve braketler varken ağız hijyenini sağlamak adına ortodontik tedavi görenlere özel diş fırçaları vardır. Bu fırçalar yardımı ile ve gargara yaparak ağız hijyeninizi rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ortodontik tedavi sırasında ihtiyaç olursa diş taşı temizliği yaptırabilirsiniz.
Dişleriniz düzelip de tedaviniz bittikten sonra mevcut durumun korunması amacıyla pekiştirme tedavisi uygulanır.
Dişlerinizin eski konumuna dönmesini önlemek amacıyla uygulanan koruyucu tedavidir. Bunun için sabit ve hareketli koruyuculardan yararlanılır. Doktorunuz sizin için en uygun olanı seçecektir.
Hareketli koruyucular ince, şeffaf, görünmez plaklar şeklindedir. Yemek yerken, birşeyler içerken bu koruyucuları çıkarmanız gerekmektedir. Ancak bu plaklarınızı doktorunuzun önerdiği süre boyunca takmak tedavinizde geri dönüşü önlemek adına çok önemlidir.
Sabit koruyucular ön dişlerinizin iç yüzeylerine yapışan dişlerinizi birbirine sabitleyen koruyuculardır. Çıkarılamıyor olması, kullanıma alışma açısından daha kolaydır. Ancak diş taşı (hastalar yeterli temizliği kolaylıkla sağlayamadığı için) oluşumu bu koruyucularda daha hızlı olmaktadır. Sabit koruyucunuz herhangi bir sebepten dolayı yerinden çıkarsa vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Diş hareketleri oldukça hızlı gerçekleşir.
Teller çıkarılırken braketlerin diş yüzeyine yapışmasını sağlayan yapıştırıcı kolaylıkla ayrılır. Teller çıkarıldıktan sonra diş yüzeylerine temizleme ve cila işlemi yapılır. Dişinizi koruyucu mine tabakası herhangi bir zarar görmez.
Ortodontik tedavide her durumda diş çekimi yapmak gerekmez. Çene gelişimi yeterli düzeyde ise, dişlerin yerleşimi için yeterli yer mevcut ise diş çekimi yapılmadan ortodontik tedavi mümkündür. Tedavinin çekimli mi, çekimsiz mi olacağına ortodontistiniz gerekli incelemeleri yaptıktan sonra karar verecektir. Diş çekimli tedavi genellikle büyüme, gelişim dönemi tamamlandıktan sonra yapılan tedavilerde olur. Çekimi istenen diş genellikle küçük azı dişlerinizdir. Bu dişler arasında da genellikle çürük, kırık, periodontal problem olan dişler çekim için seçilir. Büyüme, gelişme tamamlanmış olduğundan ve mevcut dişlerin düzgün bir şekilde sıralanabilmesi için gerekli olan yer, diş çekimi ile elde edilir. Tedavi sonunda bu dişlerinizin eksikliğini hissetmezsiniz.
Konuşma, seslerin düzgün çıkarılması karşılıklı ilişkilerimizde, sosyal yaşantımızda, iş yaşamımızda büyük önem taşımaktadır. Teller genel anlamda konuşmanızı etkilemez ancak; ilk takıldıkları dönemde belli bir adaptasyon süreciniz olacaktır.
Diş yüzeyine ortodontist tarafından yapıştırılan braket adı verilen, kuvveti dişe aktarmaya yarayan aparatlar ve bunların içinden geçen şekil hafızalı teller yardımı ile yapılan tedavi yöntemidir. Diş yüzeyine yapışık olması ve hasta tarafından çıkarılamıyor olması sabit tedavinin en büyük avantajıdır.
Diş yüzeyine yapıştırılan braketler metal ve porselen (diş renginde) olmak üzere iki türdür. İki tür de her yaş grubu için uygundur.
Tellerinizin takıldığı ilk 2 gün dişlerinizde baskı, sıkışma, dişlerinizi birbirine değdirememe, uyuşma gibi hisler olması gayet doğaldır. Bunlar diş hareketinin başladığının habercisidir. Yanak ve dudaklarınızda adaptasyon sürecinde tahriş olan kısımlar olabilir. Bunlar tamamen geçicidir.
Tedavi öncesinde hastadan ölçüler alınır ve bu ölçüler 3 boyutlu olarak taranır. Dişler bilgisayar ortamında düzenlenerek kişiye özel plaklar hazırlanır. Tedavi, hazırlanan şeffaf plaklar (alignerlar) yardımıyla yapılır. Hasta tarafından çıkarılabilen, iki haftada bir değiştirilen bir seri alignerlardan oluşur. Tedavinin zorluğuna bağlı olarak aligner sayısı da kişiden kişiye değişmektedir.
İnvisalign tedavisi her yaş grubunda, hafif ve orta şiddette çapraşıklığı olan hastalarda uygulanabilir. Ancak diş çekimi gerektiren bir tedavi invisalign için uygun değildir.
Takılıp çıkarılabilir plakların kontrolü hastada olduğu için hasta gün içinde plağını yaklaşık 20 saat kadar takmalıdır. Plaklar sadece yemek yerken, bir şeyler içerken çıkarılmalıdır.
Sabit ortodontik tedavinin bir türüdür. Dişlere yapıştırılan braketler dişlerin görünen yüzüne değil de iç kısıma yapıştırılır. Daha çok estetik açıdan, diş tellerinin görünmesini istemeyen hastalar için önerilen bir yöntemdir. Tedavi süresi biraz daha uzundur. Braketlerin iç kısımda olması sebebiyle adaptasyon döneminde konuşmada bozukluklar, dilde yaralanmalar olabilir.
Kişiye özel olarak hazırlanan akrilik kısım ve tellerden oluşan plaklardır. Dişlere yapıştırılmadığından hasta takıp çıkarabilir. Küçük diş hareketleri ile tedavi sağlanabilecekse, çene gelişimini yönlendirmek amacıyla, ortodontik tedavi öncesi tedaviye hazırlık olarak, ortodontik tedavi sonrası ise tedavinin kalıcılığını sağlamak amacıyla kullanılırlar.
Çene gelişimine bağlı iskeletsel bozukluklarda çenelerin birbirlerine göre konumlarının düzeltilmesi amacıyla kullanılırlar. Kişiye özel hazırlanırlar. Hastalar kendileri takıp çıkarabilirler. Gelişim döneminde kullanıldıkları için ve takıp çıkarma işlemi hastanın kontrolünde olduğu için hasta uyumu çok önemlidir.
Çene gelişimlerine bağlı olarak ortaya çıkan iskeletsel bozuklukların giderilmesinde sadece ortodontik tedavi yeterli olmayabilir. Bu hastalarda ortodontik tedaviye ek olarak çenelerin birbirlerine ve yüze göre konumlarının düzeltilmesi amacıyla cerrahi tedavi de uygulanır.
Formu doldurun size en uygun randevu ve tedavi planını oluşturalım.